Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Фьодор Михайлович Достоевски | Книги | Биография

Достоевски Фьодор Михайлович Достоевски е руски писател и публицист, най-известен със своите романи „Престъпление и наказание“ и „Братя Карамазови“. Други популярни негови произведения са „Записки от подземието”, „Играчът на рулетка”, „Юноша”, „Идиот”.

„Ако искаш да победиш целия свят, победи самият себе си.”

Литературното творчество на Достоевски изследва човешката психика в тревожните политически, обществени и духовни условия на руското общество през 19 век. Като изявен славянофил, националист и монархист, в творбите си той критикува буржоазията, пред-материалистичния Запад и нихилизма. Смятан от мнозина за основоположник или пряк предшественик на европейския екзистенциализъм, неговите "Записки от подземието" са определяни като „най-доброто въведение в екзистенциализма, писано някога".

Достоевски започва да пише от средата на 40-те години на 19-ти век, като първите му произведения са повлияни от реалисти и романтици като Дикенс, Гогол и Балзак. Въпреки това, най-известни са творбите от последните му години като "Престъпление и наказание", "Идиот" и "Братя Карамазови". Достоевски често е определян и като един от най-значимите психолози в историята на световната литература. Достоевски написва общо 11 романа, 3 новели, 17 разказа и 3 есета.

„Човек е нещастен, защото не знае, че е щастлив; само затова.”

 

Не са открити продукти.