Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Елчин Сафарли | Книги | Биография

Елчин СафарлиЕлчин Сафарли е съвременен азербайджански писател и журналист, автор на книги в жанра любовни романи. Пише на руски, разказвайки за източните традиции, култура и бит. И за любовта.

Роден е на 12 март 1984 година в Баку в семейство на летец. Баща му, пилот с 40-годишен стаж, всеки ден лети на „Боинг“. Баба му по бащина линия е рускиня. Анна Павловна е жената, която запалва в него любовта по Чехов.

Сафарли започва да пише още на 12-годишна възраст, а неговите кратки прочувствени истории, които се раждат буквално на училищния чин, публикува под псевдоним в различни младежки вестници. На 16 години започва да работи в медиите и постъпва в журналистическия факултет на международния Азербайджански университет.

Сафарли дълги години е живял в Истанбул, което дава отражение на ранното му творчество.

Той се слави като един от най-оригиналните писатели на Изтока, който не пише на родния си език. Описва бита и уникалните традиции на харизматичната ориенталска култура. Първата си книга „Сладката сол на Босфора“ пише на 24-годишна възраст, при това на руски език. След издаването й през 2008 година книгата влиза в списъка на стоте най-популярни заглавия в Москва, а за многообещаващия млад писател се заговаря като за „новия Орхан Памук“.

От 2008 година, когато излиза втората му книга, досега в Русия са издадени над десет негови творби, повечето от които са бестселъри.

Първите книги на български език, с които издателство "Гнездото" започна представянето в България на младия писател, са "Ако ти знаеше...", която се превърна в бестселър у нас, и любимата книга на автова "Ти ми беше обещан". Третото заглавие е "Искам у дома".

Елчин Сафарли в носител на редица награди от различни младежки литературни конкурси. През 2011 година режисьорът Сергей Сараханов заснема късометражен филм за младия писател - „Насаме с всички“. Повече от десет години Сафарли се занимава и с телевизионна журналистика, но днес изцяло е посветил времето си на творчеството. В свободното си време води онлайн кулинарна рубрика. 

Понастоящем живее в два града – в Истанбул и в Баку.

Не са открити продукти.