Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Джордж Оруел | Книги | Биография

Джордж Оруел Ерик Артър Блеър или както е по-известен в литературните среди – Джордж Оруел е британски писател, журналист и поет. Той е един от най-уважаваните английски есеисти на 20 век, талантлив и опитен романист. Творбите му са пропити с интелигентност, дълбока загриженост за социалната несправедливост, силна опозиция на тоталитаризма, страст към чистота на езика и вяра в демократичния социализъм. Най-популярен е с двата си романа, написани към края на краткия му живот: „Фермата на животните“ и „1984“.

„Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото.“

Роден е в Мотихари, Индия, когато тя е част от Британската империя. През 1921 г. завършва Итънския колеж, по-късно живее във Великобритания и Европа. Първото си художествено произведение публикува през 1935 г. под псевдонима Джордж Оруел. Взема участие в испанската гражданска война на страната на републиканците срещу фашистката диктатура на Франко. През Втората световна война той води предаване срещу фашизма по ВВС.

Автор е на многобройни произведения на политическа тема. Именно от неговото творчество са пренесени трайно в съвременната световна култура персонажът на „Големия брат“ и изразът: „Големия брат те наблюдава“.

„Във всяко общество обикновените хора трябва да живеят, съпротивлявайки се на съществуващия ред на нещата.“

 

Не са открити продукти.