Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Даниъл Голман | Книги | Биография

Даниъл Голман

Д-р Даниъл Голман е американски автор, психолог и журналист. Той е един от водещите автори на научна тематика в „Ню Йорк Таймс“. Статиите му, посветени на психологията и науките за поведението и мозъка се публикуват и в други периодични издания по целия свят. До неотдавна е бил главен редактор на „Psychology Today“. 

Автор е на над 10 книги за психология, образование и лидерство, сред които „Vital Lies, Simple Truths“, „The Meditative Mind“, както и на „The Creative Spirit“ (в съавторство). 

Даниъл Голман е роден на 7 март 1946 г. в малкото градче Стоктън в щата Калифорния, в семейство на евреи от руски произход. Баща му е преподавател по хуманитарни науки в местния колеж, а майка му – по социология. Даниъл тръгва по стъпките на родителите си и също се насочва към научна и преподавателска кариера. Той е преподавал в Харвард, където получава докторска степен. 

Голман получава световно признание след издаването на книгата "Емоционалната интелигентност" през 1995 г., която става световен бестселър с над 5 милиона продадени копия и преведена на 30 езика. 

В първата си книга The Varieties of Meditative Experience (1977), препубликувана през 1988 г. като The Meditative Mind, Голман описва различни методики за медитация, като обръща внимание на голям брой духовни практики и учения като суфизма, трансцедентална медитация, тибетски будизъм, индийска Тантра, кундалини йога и др. Той отбелязва, че болшинството методи за медитация са насочени към развиване на концентрацията и че „мощната концентрация засилва ефективността на всеки вид дейност“. 

Голман е един от основателите на учението за емоционалния самоконтрол. Той смята, че всеки човек, без изключение, трябва да може да изпитва съчувствие към другите, да разбира чуждите емоции (емпатия), като в същото време напълно осъзнава и своите емоции. 

За своите изследвания Голман е получил редица награди, в това число награда за постижения в журналистиката от Американската психологическа асоциация. 

 

 

Не са открити продукти.