Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Чарлс Буковски | Книги | Биография

Хенри Чарлс БуковскиХенри Чарлс Буковски е американски поет, романист и публицист, известен с безкомпромисния си, а на моменти дори циничен език, любовта си към обществените низини като литературна тема и безразборния си личен и професионален живот.
Негови най-популярни романи са „Поща“, „Жени“, „Холивуд“, „Отсъствието на героя“, „Пиянска амнезия“, „Тежко без музика“, „Нощни улици на лудостта“, „Записки на стария мръсник“.

Красивите мисли и красивите жени никога не се задържат.“
Чарлс е роден на 16 август 1920 в Андернах на Рейн, Германия, а кръщелното му име е Хайнрих Карл Буковски. През 1922 семейството му се установява в Лос Анджелис, Калифорния. Когато завършва училище Буковски следва журналистика в Лос Анджелис. От това време датират и първите му литературни опити, които не се радват на особен успех. Много години Буковски сменя нископлатени работи, заради пиянство лежи за кратко в затвора, а по-късно и в психиатрия. През 1943 г. е обявен за физически и психически негоден за военна служба.

„Ако един човек не може да напише любовен разказ, от него няма полза.“

Буковски е страстен почитател на класическата музика, комарджия и алкохолик. Като литературни образци приема Антон Чехов, Ърнест Хемингуей, Луи-Фердинан Селин, Достоевски, Кафка. Неговите истории често са автобиографични и сатирични. В стихотворенията си се придържа към кратки, лесно разбираеми изречения. Поезията му е в свободен стих, а езикът му е твърд и директен. Предпочитаният декор на неговите съчинения е Лос Анджелис, градът, в който изкарва по-голямата част от живота си.
За Буковски Жан-Пол Сартр казва, че е най-големият поет на Америка, а Хемингуей просто: „Проклетата гениалност...“. Мненията за него са спорни и често крайни – или бива издиган в култ, или заклеймяван. Не може да се отрече обаче влиянието му и фактът, че дори след смъртта си, не спира да разбунва духовете.

„Разликата между живота и изкуството е, че изкуството е по-поносимо.“

 

Не са открити продукти.