Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Брене Браун | Книги | Биография

Брене Браун

Брене Браун (Brene Brown) е учен, изследовател, психолог, професор в Хюстънския университет.

Родена е на 18  ноември 1965 г. Живее в Хюстън със съпруга си Стив и двете си деца. 

Последните 10 години тя изучава междучовешките отношения и феномена на срама като маркер на съвременната култура и ключов фактор, който пречи на човек да бъде в хармония със себе си. 

Брене изследва влиянието на срама, страха и уязвимостта и как практикуването на устойчивост срещу тях във всекидневния ни живот може да промени начина, по който живеем, обичаме, отглеждаме децата си и работим.  

Брене Браун води популярни авторски програми по приложна психология в най-известните телевизионни канали в САЩ.

Самата тя нарича себе си колекционер на истории, белязани от срам, смелост и автентичност. 

Нейният съвет е да се оставим да бъдем уязвими, защото само тогава ще можем да създадем условия да бъдем щастливи.

"Ключът е да се научим да бъдем уязвими", споделя Браун в книгите си "Даровете на несъвършенството", "Борбата да си пълноценен" и "Връзки".

 "Уязвимостта е в основата както на страха и срама, така и на човешкото щастие. В стремежа си да бъдем перфектни, ние опитваме да изолираме негативните емоции, но заедно с тях изолираме и положителните, което ни причинява депресия." 

"Когато изолираме щастието, ние се обръщаме към парите, храната и лекарствата. Затова и днешното поколение в САЩ е най-задлъжнялото, затлъстялото, пристрастено и третирано с медикаменти поколение в историята." 

Браун намира приложение на своята теория и в политическия живот. Спекулативното говорене и безкрайните обвинения също са вследствие от вътрешната нестабилност на държавниците.

"Опитваме се да направим несигурното сигурно. Дори и в политиката няма дискурс, има само обвиняване. А обвиняването в психологията е определено като начин да освободиш гнева си и негативната енергия", обяснява тя. 

Според нея още по-голямата грешка на съвременното общество е, че налага този начин на мислене върху децата, с което обрича бъдещето.

"Нашата задача не е да ги направим перфектни, да ги вкараме в отбора по тенис до пети клас, а в седми да са в Йейл. Работата ни е да ги погледнем и да им кажем: "Ти си несъвършен, подготвен да се бориш и си достоен да бъдеш обичан."

  

TED лекцията на Брене Браун, посветена на уязвимостта, която е гледана повече от 19 милиона пъти:  

 

 

Още за Брене Браун вижте на личната й страница.

 

 

Не са открити продукти.