Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: -25%; -30% ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ ПРОМОЦИОНАЛНИ ПАКЕТИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Лятото е по-прохладно с книга в ръка!

 

 

Априлското въстание и възникването на Княжество България

акад. Константин Косев

Истинският рожден ден на Българската държава

Акад. Косев проследява и анализира събитията от „истинския рожден ден на съвременна България” до  драматичния финал на източната криза – конституирането на Княжество България.

Предлага на читателите произведение, написано мъдро, проникновено, интригуващо, с ясен и четивен стил, нещо с което малцина учени могат да се похвалят. Книгата е  богато илюстрирана и е отличен полиграфически продукт.

Ученият описва причините, характера и движещите сили на въстанието, военните и политическите му аспекти, както и международните.

 
Влезте в системата за да бъдете уведомени когато продукта бъде доставен на склад

Наличност: Не е налично

15,00 лв.

 

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

„20 априлий 1876 година. Съдбоносният изстрел в Копривщица възвестява началото на Априлското въстание. Една знаменателна дата в новата ни история. На този ден, след близо петвековно покорство, набрал сили и кураж, българският народ обявява тотална война на Османската империя.

Това е началото на края. Дързостта, готовността за саможертва и политическата находчивост надмогват превъзходството на противника, за да трасират пътя към победата в неравни битки и тежки изпитания. Този ден с основание може да се смята за истинския рожден ден на съвременна България.” 

Така започва книгата на акад. Константин Косев  „Априлското въстание и възникването на Княжество България”  (изд. „Захарий Стоянов”). Ученият проследява и анализира събитията от „истинския рожден ден на съвременна България” до  драматичния финал на източната криза – конституирането на Княжество България. И предлага на читателите произведение, написано мъдро, проникновено, интригуващо, с ясен и четивен стил, нещо с което малцина учени могат да се похвалят. Книгата е  богато илюстрирана и е отличен полиграфически продукт.

Естествено  общественият и научният интерес към Априлското въстание като най-крупната изява на българското националноосвободително движение през епохата на Възраждането е огромен и вече 140 години това забележително събитие  присъства без прекъсване в историографията като обект за проучване.

Най-обобщаващото изследване на Априлското въстание си остава „Записките…” на Захарий Стоянов, Димитър Страшимиров написа тритомна история за бунтовната пролет на 1876 г., многобройни са издадените спомени и запазените в архивите мемоари, има и чуждестранни източници.  От това огромно по обем и богато по съдържание е необходимо да се отдели емоционално-романтичният патос, да се осмисли събитието по-цялостно, да се разкрият възловите проблеми, свързани с причините, характера, движещите сили, международните аспекти и политическите му резултати. Тъкмо това прави  акад. Константин Косев.

Най-често историческият романтизъм се проявява чрез опростяване и профаниране на нещата по схемата „наше-чуждо”, „добро-лошо” и „черно-бяло”, което лесно се постига  с повече епитети, прилагателни и суперлативи.  Всичко това няма да намерите в книгата на известния наш учен, отличен познавач на Възраждането (да си припомним предишната му книга „Възрожденският дух”). Акад. Косев описва причините, характера и движещите сили на въстанието, военните и политическите му аспекти, както и международните.

Авторът проследява развитието на освободителната кауза в тресавището на Източния въпрос, началото на политическата криза в Османската империя, като разкрива как идеята за всенародно въстание се превръща в политическа стратегия – и чрез създаването на тайни революционни организации и комитети. Естествено  историкът акцентира на решението и подготовката на  въстанието, на събранието на Оборище, на драматичните сражения, на  пораженията, на четническата акция на Христо Ботев, а така също и на международния отзвук.

Когато описва реакцията на международната общност, авторът търси пътищата за превръщане на чуждестранния отзвук от въстанието в политическа енергия. Тъкмо тя, политическата енергия, макар да се ражда от военно поражение, при положение, че въстанието е потушено с изключителна жестокост – над 300 000 са избитите българи – е тази, която разчиства пътя към драматичния финал – създаването на Княжество България. 

 Берлинският конгрес приключва на 13 юли 1878 г. и слага край на Източния въпрос. Същият ден е подписан т.нар. Берлински договор, който постановява де юре и де факто конституирането на Княжество България. Българската освободителна кауза най-после се промъква успешно през международната политическа конюнктура, която този път не е особено благоприятна. След 482  години българската държава отново възкръсва като самостоятелен политически субект в Европа.

Нейното възкресение чрез Априлското въстание е безспорно най-крупното постижение , което бележи поврат в новата ни история и поставя началото на съвременна България.  Но акад. Косев заключва още, че същевременно  мъчителният преход на освободителната кауза през перипетиите на Източния въпрос причинява  болезнени травми на българския народ и жестоко го осакатява. В края на краищата фактически се получава така, че държавното  ни възкресение фатално се разминава с нашето национално освобождение.

Да припомним, че през годините на своето национално възраждане българският народ се стреми към своя държава в естествените етнически граници на Българската екзархия. Затуй и Санстефанска България става националния идеал. Затуй и възкресението на българската държава в Берлин не се възприема и до днес като освобождение. 

 

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: