Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

Антична митология

Георги Батаклиев

В настоящия сборник по азбучен ред са пресъздадени основните митове за повече от 1300 богове и герои на Античността. Имената им са изписани на езика на оригинала (гръцки или латински). Дадени са най-важните произведения на световното изкуство, в които те са намерили художественото си пресъздаване. Отразено е и присъствието им по нашите земи.

Всичко това прави от книгата не просто един от хилядите сборници по темата, а уникален справочник, написан специално за българския читател.

 

Наличност: Да

20,00 лв.

* Задължителни полета

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Гръко-римската митология е неотменна част от духовния космос на просветения европеец – от Възраждането и Просвещението до наши дни. Съвременната европейска култура е стъпила върху два колосални стълба: християнската Библия и постиженията на античния дух, интегрална част от който (заедно с философията, театъра, литературните жанрове, Олимпийските игри, гражданския съд, идеите за обществено устройство, науките) е и митологията. Чудноватите и необикновени герои с техните непонятни страсти, деяния и подвизи може да изглеждат плод на необузданото и развихрено въображение на древния човек, но всъщност са разкази на непосветените за наблюдавани, но недоразбрани сакрални практики в едно общество на дълбок преход – от матриархата на древните обитатели на Средиземноморието пеласгите към патриархата на новодошлите индоевропейски народи и най-вече на гърците.

В настоящия сборник по азбучен ред са пресъздадени основните митове за повече от 1300 богове и герои на Античността. Имената им са изписани на езика на оригинала (гръцки или латински). Дадени са най-важните произведения на световното изкуство, в които те са намерили художественото си пресъздаване. Отразено е и присъствието им по нашите земи.

Всичко това прави от книгата не просто един от хилядите сборници по темата, а уникален справочник, написан специално за българския читател.

Откъс от книгата

А

ÀБАНТ (Ἄβας) (грц.) – 1. Дванадесетият митически цар на Аргос, син на Линкей и Хипермнестра, баща на Акризий, дядо на Даная и Аталанта, прадядо на Персей, сина на Даная от Зевс. – 2. Син на Посейдон и речната нимфа Аретуза, която преследвал влюбеният в нея речен бог Алфей. – 3. Син на Мелампод и Ифианаса, дъщеря на Прет. – 4. Съюзник на Финей в битката му с Персей. – 5. Име на кентавър. – 6. Другар на Диомед, превърнат от Афродита в птицата буревестник. – 6. Гръцки герой, когото Еней убил при Троя, а щита му окачил пред храма на Аполон. – 8. Троянец, приятел на Еней. – 9. Етруск, който довел на Еней отряд кораби от Популония и от о. Илва.

АБАНТИÀД (Ἀβαντιάδης) (грц.) – потомък на аргоския цар Абант: – 1. Акризий като син на Абант. – 2. Персей като правнук на Абант. – 3. Следващите царе на Аргос.

АБАНТИÀДА (Ἀβαντιάς) (грц.) – 1. Потомка на Абант: Даная и Аталанта като внучки на Абант. – 2. Старото име на о. Евбея.

ÀБДЕР (Ἄβδηρος) (грц.) – син на Хермес (или на Тромий, млад локриец от град Опунт; или на опунтеца Менойтий, което би означавало, че е брат на Патрокъл – най-близкия приятел на Ахил). Абдер охранявал четирите кръвожадни кобили на тракийския цар Диомед. Когато Херакъл ги отвлякъл, а царят и поданиците му се опитвали да си ги върнат, конете се разбеснели и го разкъсали, а на лобното му място Херакъл основал град, който нарекъл на негово име Абдера.

ÀВГА (Αὐγή) (грц.) – жрица на Атина, дъщеря на тегейския цар Алей и Неера, майка на Телеф от Херакъл. Детето си родила тайно и го скрила в свещения лес (или в храма) на Атина. Богинята, разгневена, че нейната жрица престъпила свещените закони, изпратила мор над страната. При това бедствие бащата на Авга открил и подхвърлил младенеца, а майката продал отвъд морето в малоазийска Мизия, където тя се омъжила за царя на страната Тевтрант. Според друга версия Алей затворил майката и детето в ковчеже и ги хвърлил в морето да се удавят, но то ги изтласкало на посочения малоазийски бряг, където по-късно Телеф се домогнал до царския престол.

ÀВГИЙ (Αὐγείας) (грц.), нар. още АВГÈЙ – син на Хелиос, цар на епейците в Елида, аргонавт. Наследил 3000 броя добитък, чиито обори, замърсявани в продължение на 30 години, никой не можел да изчисти. Огромните купища тор Херакъл премахнал само за един ден, като пуснал да тече през тях Алфей, Пеней или друга река (шестият подвиг на героя, наложен му от цар Евристей). Предварително се уговорил да получи за бързия си труд една десета от стадата, но Авгий се отметнал под предлог, че Херакъл като слуга на Евристей нямал право да притежава добитък. Затова Авгий бил жестоко наказан: синът му от срам напуснал Елида и се преселил на пустинен остров. Според друг мит, в чест на победата си Херакъл основал Великите олимпийски игри.
Поговорката „да почистиш Авгиевите обори“ значи да извършиш непосилна и неприятна работа.

АВГУРИ ` (Augures) (лат.) – почетна и влиятелна колегия в Рим от трима, впоследствие от повече членове. Отначало били уредници на обредите за плодородие, после – жреци-гадатели, особено птице-гадатели. Преди важни държавни актове гадаели за волята на боговете по небесните явления – облаци, мълнии и гръмотевици, по поведението на птиците – летене, песен или писък, кълване (на свещените кокошки в чертите на храмовете), по вътрешностите на жертвените животни; освещавали храмове и ръкополагали свещенослужители. Упражнявали голямо влияние върху държавния и политическия живот, върху предприемането на военни походи, можели да възпрат всякакви действия, дори сенатски решения, ако поличбите им се сторели неблагоприятни. Свои авгури имали пълководците, войските и императорите. Катон често признавал, че се учудва как двама авгури при среща едва се сдържат да не се засмеят – толкова нелепа и отживяла му се струвала тяхната институция. Затова „смехът на авгура“ станал пословичен.

АВГУСТÀЛИ (Augustales) (лат.) – колегия от 21 жреци в Рим през Императорската епоха, грижещи се за култа на императора. Още Август пренесъл върху себе си култа на „гения на римския народ“. Императорите след смъртта си били провъзгласявани за богове, а в провинциите били обожествявани и приживе. Най-висшата точка от развитието на императорския култ стигнал император Аврелиан (270–275), който сам се обявил за „господ и бог“.

АВЕНТИН` (Aventinus) (лат.) – митически цар на най-стария латински град Алба Лонга, син на Херакъл и на весталката Рея, вожд на сабелите и съюзник на Турн срещу Еней; на него е наречен Авентинският хълм в Рим (Aventinus mons), защото според Вергилий Авентин се родил на него или защото според Овидий бил погребан там. Носел щит с наследствения знак: сто дракона, вплели в телата си хидра, ходел с преметната през раменете му лъвска кожа с развята грива и със зъбеста паст, която покривала цялата му глава.

АВÈРН (Avernus) (лат., < от грц. а-орнос – „лишен от птици“) – езеро върху вулканичен кратер източно от град Куме в Кампания – Италия (дн. Лаго д’Аверно), обградено от стръмни склонове и засенчено от гъсти гори. До него се намирали дъбравата на богиня Хеката, пещерата на кумейската Сибила и един от входовете към подземния свят. Според Страбон през него в света на сенките се бил спуснал Одисей, а според Вергилий – Еней. В някои митове се твърди, че птиците, които прелитали над него, падали отровени от зловонните му изпарения, откъдето възникнало и името му. Поет. подземният свят, подземното царство.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: