Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ЛЯТНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: -25%; -30% ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ ПРОМОЦИОНАЛНИ ПАКЕТИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Лятото е по-прохладно с книга в ръка!

 

 

VII състав на Народния съд

съставители Върбан Тодоров, Николай Поппетров

VII състав на Народния съд (февруари–април 1945 г.) e образуван специално за „съдене на подсъдимите, провинили се като антисемити-фашисти“ и разглежда гоненията против българските евреи от края на 1940 до 9.IX.1944 г.

Представена е основната част на съдебното дело – обвинителният акт, обвинителните речи на народните обвинители за исканите от тях присъди, присъдата на съда и мотивите за нея.

Значението на материалите от VII състав на Народния съд като исторически извор е пряко свързано както с обществения и научния интерес към събитията, свързани с преследването/спасяването на българските евреи и за Народния съд, така и с въпроса за историческата памет и нейното субективно използване като политически аргумент в публичното пространство.

 

Наличност: Да

22,00 лв.

 

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Откъс от книгата

 Предговор

Предлаганото издание представя основните материали от VII състав на Народния съд (февруари–април 1945 г.), който е образуван специално за „съдене на подсъдимите, провинили се като антисемити-фашисти“, и разглежда гоненията против българските евреи през периода от края на 1940 до 9.ІХ.1944 г. Включените текстове са свързани с два значими кръга от проблеми – този за антисемитската политика в България през 1941–1944 г. и този за дейността на Народния съд през 1944–1945 г.

През първата половина на 40-те години на ХХ в. Развитието на България е белязано от няколко ключови политически събития, които предизвикват силен вътрешнобългарски и международен отзвук и които имат изключително място в развитието на обществото и държавата. Сред тях са преди всичко: присъединяването на страната към силите на Оста (влизането ѝ в Тристранния пакт) през 1941 г.; провежданата в нея антисемитска политика от 1941 до 1944 г.; политическата промяна на 9 септември 1944 г.; провеждането на Народния съд (1944–1945). ...

 

pdfМожете да разгледате пълния откъс от книгата в pdf формат.

 

Съдържание

  • Предговор
  • Министерство на правосъдието: Народни обвинители: Борис Бъров, Славчо Стоилов, Манчо Рахамимов и Ели Барух – София - Обвинителен акт
  • [Обвинителни речи на Народните обвинители]
  • [Мотиви на VІІ състав на Народния съд за постановяване присъдите на подсъдимите]
  • Присъда гр. София, 2 април 1945 г

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: