Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

59 секунди: помисли малко, промени много

Ричард Уайзман

Бестселърът "59 секунди" анализира съвременните митове за това как функционира умът, лансирани от индустрията за самопомощ, и предлага новаторски подход за осъществяване на промяна, благодарение на която хората постигат целите и амбициите си не за месеци, а за минути. Настроения, памет, убеждаване, отлагане, взаимоотношения – книгата прави преглед на научните изследвания, стоящи в основата на тази нова наука за бързата промяна, разкривайки блестящо как тези лесни и ефективни методи могат да станат част от ежедневието.

 

Наличност: Да

16,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

"Най-сетне: гид за самопомощ, основан изцяло на истински изследвания. Идеален за ангажирани, любознателни и умни хора.
Саймън Синг, автор на Последната теорема на Ферма

Защо дори само мисълта за ходене на фитнес може да ви помогне да поддържате форма?
Защо стайните растения могат да пробудят творческото ви мислене?
Защо ако захапете молив, веднага се чувствате по-щастливи?

Бестселърът "59 секунди" анализира съвременните митове за това как функционира умът, лансирани от индустрията за самопомощ, и предлага новаторски подход за осъществяване на промяна, благодарение на която хората постигат целите и амбициите си не за месеци, а за минути. Настроения, памет, убеждаване, отлагане, взаимоотношения – книгата прави преглед на научните изследвания, стоящи в основата на тази нова наука за бързата промяна, разкривайки блестящо как тези лесни и ефективни методи могат да станат част от ежедневието.

Откъс от книгата

ЩАСТИЕТО

Защо позитивното мислене често търпи провал; как верният път към успеха минава през молива, грижливо водене на дневник, малки жестове на доброжелателство и приучване да се отнасяме с благодарност

Защо е важно да сте щастливи? Преди всичко – защото ще се чувствате по-добре. Има обаче още много други неща. Щастието не само внася повече радост в живота ви, то влияе и на вашия успех в личен и професионален план.

Преди години Соня Любомирски и нейни колеги от Калифорнийския университет се заемат с колосалния труд да прегледат стотици изследвания, в които изследователите са повдигнали духа на избрани от тях хора и са проследявали ефекта от новите радости в техния живот. Всички прилагани подходи имали за цел участниците в изследването да се чувстват по-щастливи. Някои от методите били: да вдишват аромата на току-що откъснати цветя, да четат позитивни твърдения („Аз наистина съм добър човек!“), да хапват шоколадов десерт, да танцуват или да гледат забавен филм. Случвало се експериментаторите да прибягват до измама, например казвайки на участниците, че са издържали теста за интелигентност с изключително добър резултат. В друг случай ги подвеждали, че „случайно“ са намерили пари на улицата. Според приложения метод крайният резултат е ясен: щастието не просто идва с успеха, а тъкмо успехът го поражда.

След преглеждането на събраните данни от повече от двеста и петдесет хиляди участници, Любомирски открива впечатляващи предимства на чувството, че си щастлив. Щастието прави хората по-общителни, по-големи алтруисти, повишава степента, в която харесват себе си и другите, увеличава способността им да се справят в конфликтни ситуации и засилва имунната им система.

Ефектът на натрупване означава, че хората имат по-удовлетворяващи и по-успешни отношения, имат изключително удовлетворителна кариера, живеят по-дълго и са по-здрави.

Веднъж осъзнал осезаемите и емоционалните предимства на щастието, не е чудно, че всеки иска парче от баницата. Кой обаче е най-ефективният начин да задържиш усмивката на лицето си? Мнозинството хора, на които зададете този въпрос, най-вероятно биха отговорили с две думи: повече пари. В анкета след анкета нуждата от по-дебел портфейл оглавява класацията на списъка от „необходими условия“, за да се чувстваш щастлив. Дали наистина е възможно да си купиш щастието, или амбицията за финансов подем ще те доведе до отчаяние?

Една част от отговора идва от забележителното изследване, проведено през 70-те години на ХХ век от Филип Брикман и неговите колеги от Нордуестърн Юнвърсити. Брикман искал да разбере какво се случва с щастието на хората, когато мечтите им, свързани с финансови успехи, се сбъднат.

Огромното състояние наистина ли е причина да задържим усмивката на лицето си, или първоначалната възбуда бързо отслабва, щом хората свикнат с придобитото благосъстояние? Брикман влязъл в контакт с хора, спечелили голяма награда от Държавната лотария в щата Илинойс. Измежду тях имало и такива, ударили джакпот от милион долара. За контролната група той произволно подбрал хор а от телефонния указател на Илинойс. Всеки от тях бил попитан колко щастлив се чувства в момента и колко щастлив очаква да бъде в бъдеще. Освен това ги попитали и колко удоволствие изпитват от всекидневните радости в живота, като например разговор с приятели или хубав виц, или когато им направят комплимент. Резултатите показват впечатляващо прозрение за отношението между щастието и парите. Обратно на разпространеното мнение, спечелилите от лотарията не били повече или по-малко щастливи от хората в контролната група. Също така, нямало забележителна разлика между групите по отношение на това колко очакват да са щастливи в бъдеще. Всъщност имало една-единствена разлика: в сравнение със спечелилите от лотарията хората от контролната група се радвали забележимо повече на простите неща в живота.

Тъй като печалбата от лотария е доста нестандартен начин за придобиване на финансова стабилност, така психолозите изследвали също отношението между дохода и щастието сред хората, които са спечелили своето състояние с работата си.

Част от работата по това изследване включвала разработването и разпространяването в голям мащаб на международно ниво на анкети, в които хората сами определяли колко щастливи се чувстват (обикновено се използва десетстепенна скала, варираща от „много нещастен“ до „много щастлив“).

След това средноаритметичната степен на щастие в съответната страна се разделя на нейния брутен вътрешен продукт (БВП). Резултатите говорят, че хората в много бедните нации не са толкова щастливи като тези в по-богатите държави, но тази връзка изчезва, ако държавата достигне относително скромен БВП. Изследванията, изучаващи възможна връзка между заплатата и щастието, откриват същият модел на зависимост. Щом хората могат да си позволят най-необходимото за живот, увеличаването на дохода не довежда до значително по-щастлив живот.

Защо става така? Едно от обясненията е, че всеки от нас бързо привиква към нещата, които е придобил лесно. Покупката на нова кола или на по-голяма къща води със себе си краткотрайно задоволство от придобивката, обаче ние бързо свикваме с нея и възстановяваме същите нива на радост както преди. Психологът Дейвид Майърс го обяснява така: „Благодарение на способността ни винаги да привикваме към все по-голяма слава и богатство, това, което вчера е било лукс, днес вече е необходимост, а утре – демоде.“

Щом с пари не може да се купи щастие, кой е най-добрият начин да се усмихвате постоянно?

Лошата новина според резултатите от изследванията е, че около петдесет процента от чувството за щастие са генетично предопределени и не търпят промяна.

Добра новина е, че други десет процента се определят от основни обстоятелства (ниво на образование, доход и дали си семеен, или необвързан). Те трудно се променят. Все пак най-добрата новина е, че останалите четиридесет процента зависят от вашето поведение във всекидневния ви живот, както и от вашето мислене за вас самите и за другите около вас. С малко знания може да променим доста бързо този голям дял от щастието, позволявайки ви само след секунди да водите съществено по-щастлив живот.

Проблемът е, че повечето от съветите, предлагани в книгите по самопомощ, са в противоречие с резултатите от научните изследвания. Да вземем например силата на позитивното мислене. Дали наистина пътят към щастието зависи от способността хората да изтласкват на заден план негативните мисли? В действителност има по-голяма вероятност такова потискане на мислите да увеличи чувството за нещастие, отколкото да го намали.

В средата на 80-те години на ХХ век психологът Даниел Уегнър от Харвардския университет прочита случайно малко известен, но интересен цитат от „Зимни бележки за летни впечатления“ на Достоевски: „Опитай да си поставиш за цел да не мислиш за полярната мечка и ще видиш, че, за проклетия, мисълта за нея ще се връща всяка минута в съзнанието ти.“ Уегнър решава да проведе прост експеримент, за да провери дали това е истина. Всеки желаещ да се включи от група доброволци бил помолен да седне сам в стая и да си мисли за всичко друго, но в никакъв случай за бялата мечката на Достоевски. Всеки от доброволците бил помолен да даде знак със звънец всеки път, когато в мислите му се появи полярната мечка. След няколко минути какофония от позвънявания доказала, че Достоевски има право. В стремежа си да потиснат определени мисли хората биват обсебени точно от мисълта, която се опитват да избягнат.

Друго изследване показва какво влияние има този ефект в реалния живот. Изследването под ръководството на Дженифър Бъртън и Елизабет Кейси от Университета в Хамилтън показва огромната роля на ефекта на потискане на мисли върху самочувствието и настроението на хората. Бъртън и Кейси помолили група хора да напишат най-тревожещите ги мисли за самите себе си. След това накарали половината от тях да прекарат следващите единайсет дни в опити да изтласкат от съзнанието си тези мисли. Останалите участници в експеримента трябвало да се върнат към живота, който водят както обикновено. На края на всеки ден участниците трябвало да дадат оценка на степента, до която са били затормозени от тези мисли, както и да оценят настроението си, нивото на тревожност и самочувствието си. Резултатите били много подобни на тези с експеримента с бялата мечка на Уегнър. Групата, която правила опити да потиска негативните мисли, всъщност мислела за тях повече време. Сравнена с тази част от хората, които продължили да живеят както обикновено, онези, които потискали мислите си, се оценявали като по-тревожни, по-депресирани и с по-ниска самооценка. Повече от двайсет години различни изследвания доказват, че този парадоксален феномен се появява в много и различни аспекти на всекидневието. Така например е доказано, че ако на хора, които спазват диета, им се забрани да мислят за шоколад, те консумират повече шоколад, по същия начин, по който апелът към обществото да не се избират глупаци в правителството, подтиква хората да гласуват за Джордж Буш.

Щом потискането на мислите не е решение, какво може да се направи? Едната възможност е да се разсееш: да прекарваш известно време със семейството си, да отидеш на парти, да се задълбочиш в работата си или да си намериш ново хоби. Макар тази техника да ви разведри само временно, едва ли ще доведе до трайно удовлетворение. Затова изследванията препоръчват да свикнете да ползвате молив, да водите подробен дневник, да правите малки жестове на добронамереност и се научите да живеете с чувство за благодарност.

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: