Обади се +359 878 634 344

Здравей, приятелю! Желаем ти приятни мигове с любимите книги.

Заб. Всички книги могат да бъдат поръчани освен чрез платформата, също така и по телефона на номер 0878 634 344, както и чрез контактната форма на сайтаЦената за доставка на територията на България е 2,90 лв., независимо от теглото.

 


 

ПО СЛУЧАЙ НАЙ-СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК - 24 МАЙ!
- 30% ЗА ВСИЧКИ КНИГИ НА ИЗДАТЕЛСТВО ГНЕЗДОТО!

Промоцията е валидна до 24,00 часа на 31 май 2018 г.!

 

 

25 въпроса на "Дойче веле"

Румяна Таслакова

Идеята за тези анкети ми дойде, четейки реномирания германски всекидневник „Франкуртер алгемайне цайтунг“, където ежеседмично се публикуваше въпросника на френския писател Марсел Пруст с отговори на германски съвременици. В репликите откривах неизвестни черти на анкетираните, спонтанни изяви на чувства и приоритети. Тези нови нюанси в образа на анкетираните личности ме наведоха към мисълта, че и за български читатели би било интересно да узнят нещо ново за мислите и позициите, мечтите и страховете на българки и българи, попаднали се във фокуса на обществения интерес.

 

Наличност: Да

19,00 лв.

 

Доставката на поръчаните от Вас продукти се извършва в срок до 3 работни дни. Виж повече ...

Пишете ни за повече информация, относно избрания от вас продукт.

Как и в какви срокове може да върнете закупен продукт? Виж повече ...

Какви са начините за плащане на избрания продукт? Виж повече ...

Споделете с ваши приятели ...
Анотация на книгата

Подробности

Книгата „25 въпроса - aнкети на Румяна Таслаковa“ излезе през 1996 година в Свободно поетическо общество. Целта ми бе да задавам еднакви въпроси на известни личности от политиката, икономиката, литературата, живописта, музиката, спорта и техниката, без да им давам възможност предварително да се запознаят с темите на въпросите. Идеята за тези анкети ми дойде, четейки реномирания германски всекидневник „Франкуртер алгемайне цайтунг“, където ежеседмично се публикуваше въпросника на френския писател Марсел Пруст с отговори на германски съвременици. В репликите откривах неизвестни черти на анкетираните, спонтанни изяви на чувства и приоритети. Тези нови нюанси в образа на анкетираните личности ме наведоха към мисълта, че и за български читатели би било интересно да узнят нещо ново за мислите и позициите, мечтите и страховете на българки и българи, попаднали се във фокуса на обществения интерес. По метода на мозъчната атака от повече 130 теми подбрах 25 въпроса, които формулирах в навечерието на едно пътуване за България. Поради стреса бяха направила един пропуск: 5-и и 21-и въпрос бяха с еднакво съдържание. Реших да не променям въпросника и първият, който забеляза повторението, бе Кирил Маричков. Само малцина от анкетираните усетиха това повторение и така се получи още по-широка гама на отговорите на въпроса „Какво представлява за Вас най-голямото щастие?“.

Първият анкетиран бе Константин Павлов, който на въпроса „Какъв искахте да станете като дете“ отговори „Продавач на репички“. Детската мечта на Филип Димитров е била да стане адмирал. Иван Радоев е бил многостранно заинтересуван - да стане пожарникар, стражар, летец, но разбира се, и поет. „Прислужник“ гласи отговорът на Симеон Сакскобургготски.

В тази книга се публикуват отговорите на 110 известни българки и българи (това не са всичките, с които е провеждана анкетата).

Биография и факти за автора

Румяна Таслакова, родена в София, на 17 години успява да емигрира в Германия. От комунистическия режим е осъдена на 6 години затвор за предателство към Републиката и така нареченото „невъзвращенство”. В Германия следва икономика и славистика и през 1963 година започва работа в радиостанция „Дойче веле“, която до 1989 година е един от най-важните информационни източници в България. Десет години Таслакова е главна редакторка на Българската програма на „Дойче веле“. Благодарение на Българската редакция и на нейния личен ангажимент по време на промяната и след това, „Дойче веле“ се превърна в основна платформа, откъдето некомунистическите лидери на България можеха да говорят свободно и бъдат чути в българския и европейския ефир. От 2009 година е журналистика на свободна практика. Сред признанието, което е получила за дейността си, са и наградите: „Приз на Съюза на журналистите в България „Подкрепа” по повод Световния ден на свободната преса в 1997 година” и „Специална награда за приноса в популяризирането и обективното представяне на европейската тема в българската радиожурналистика”, присъдена в 2008 година от конкурса „Българската Европа”, организиран от Арена Медия в Русе. Авторка и съставителка е на три книги: „Заглушени мисли”, „25 въпроса - анкети” и „Две десетилетия преход – България през погледа на германски дипломати“ (две издания на български и актуализирано на немски).

Откъс от книгата

Димитър Бербатов
футболист
(30.I.1981)

1. Какъв искахте да станете като дете?
Футболист. Винаги съм гонил топката в махалата, така че мечтата ми е сбъдната.

2. Какъв талант бихте искали да имате?
Талант си имам, но това не е достатъчно. Мисля, че трябва да се работи, само талант не достатъчен за един спортист. Трябва да се трудиш много, за да постигнеш още повече.

3. От кои три неща във Вашия живот не бихте се отказали?
Дали са три? За мен семейството е на първо място, след това приятелите и може би футбола.

4. Какви шансове сте пропуснали във Вашия живот?
Аз не гледам в миналото, гледам в бъдещето, така че не съм се замислял по тази тема.

5. Какво представлява за Вас най-голямото щастие?
Аз съм щастлив в момента. Щастието е: аз и семейството ми да сме живи и здрави, хората, които обичам, да са живи и здрави.

6. Кой Ви е причинил най-голямото нещастие?
Не съм злопаметен човек и такива неща не помня. Имало е такива хора, разбира се, но – всеки е различен, всеки има различни идеали – да са живи и здрави тези хора.

7. Какъв е смисълът на живота Ви?
Футбол, футбол... Това е!

8. Коя е най-голямата Ви грешка?
Сигурно няма такава още. Да се надяваме, че няма да има и в бъдеще.

9. Какво или кого ненавиждате най-много?
Няма такъв човек и няма такова нещо. Не съм злобен, не мразя никого. Когато се случи, което е рядко, тогава човекът е отписан за мен като приятел.

10. Кое качество цените най-много у една жена, у един мъж?
Независимо дали е мъж или жена, държа на човечност, коректност и честност. И най-вече на чувството за хумор, защото съм голям веселяк.

11. На кое място в света бихте искали да живеете? Защо?
Аз съм футболист и в зависимост от мястото, където играя, трябва и там да живея. В момента тук, в Германия съм щастлив, така че нямам претенции.

12. С какво биха могли да Ви съблазнят?
Не може, тъй като по принцип аз съблазнявам дадената жена.

13. Кога плакахте за последен път? Защо?
Не мога да си спомня точно.

14. Коя професия освен Вашата Ви интересува? Защо?
Няма такава, но винаги съм се възхищавал на актьорите, може би защото тяхната работа изисква много труд. Аз съм и филмов маниак, може и поради това ги харесвам.

15. С коя жена, която не познавате, бихте прекарали една вечер?
Може би с Моника Белучи.

16. От кои личности от миналото се възхищавате най-много?
Има кумири в моята професия, много добри професионалисти, но аз винаги съм се възхищавал на Ван Бастен и са ме сравнявали се него, обаче разликата е от земята до небето. Ако някой ден стигна неговото ниво, би било добре.

17. От кои съвременни личности се възхищавате най-много?
От баща ми, който е много добър човек и винаги съм искал да бъда като него.

18. За какво/на кого завиждате?
Няма такъв човек.

19. Първото Ви желание, ако имахте вълшебна пръчица?
Може би да няма войни и болести по света и всички да сме живи и здрави.

20. Какво Ви плаши най-много?
Най-много ме плаши някоя контузия.

21. Какво е най-голямото щастие за Вас?
Най-голямото щастие е да съм с моето семейство и с моите приятели.

22. Вашето мото?
Нямам мото.

23. Любимият Ви цитат?
Истински вярвам, че върховният момент в живота на един спортист е моментът, когато всички негови мечти стават реалност и когато е дал всичко от себе си в името на една победа и лежи изтощен, непобеден на бойното поле.

24. Кой цвят обичате най много?
Червеното.

25. Коя музика обичате най-много?
Черната, рап и хип-хоп.

юли 2003 г

Мнения за книгата

СПОДЕЛЕТЕ ВАШЕТО МНЕНИЕ

Само регистрирани потребители могат да добавят мнения. Моля, влезте в системата или направете регистрация.

Закупилите тази книга, купуват също: